Srijeda, 18. svibnja 2022.

USKORO! Nova knjiga Alaina de Benoista na hrvatskom jeziku1 min čitanja

“Demokracija” je jedna od najviše prostituiranih riječi suvremenoga političkoga rječnika. Demokratskim epitetom kitili su se skoro svi politički sustavi u 20. stoljeću, od liberalnih do socijalističkih. Dvije najveće političke stranke u Republici Hrvatskoj u svojem nazivu imaju pridjev “demokratski” u svojim različitim izvedenicama. No, unatoč tomu, hrvatska čitateljska javnost ostala je zakinuta za kvalitetnije studije i eseje o demokratskoj političkoj teoriji. Knjiga Alaina de Benoista koju ćemo predstaviti hrvatskim čitateljima pokušaj je da odgovorimo na taj problem.

Okosnica knjige je oveći esej koji je Benoist objavio 1985. pod naslovom “Problem demokracije”, a kojeg su činili prvih šest poglavlja knjige. Osim toga, u knjigu smo uvrstili još tri Benoistova kraća eseja objavljena u kasnijim godinama: “Predstavnička i sudionička demokracija” (izv. “Démocratie représentative et démocratie participative”), “Suvremena kriza demokracije” (izv. “La crise actuelle de la démocratie”) i “O politici” (izv. “La politique menacee, la politique retrouveee”).

Alain de Benoist (r. 1943.) jedan je od najutjecajnijih živućih francuskih filozofa i vjerojatno najveći erudit među misliocima suvremene desnice. Autor je više od 60 knjiga s područja političke filozofije, filozofije religije, povijesti ideja i političke publicistike. Benoistovu filozofiju hrvatskim je čitateljima približio Tomislav Sunić knjigom Europska nova desnica: korijeni, ideje, mislioci, dok je zaslugom Zlatka Hasanbegovića 2005. objavljena zasad jedina njegova knjiga na hrvatskom: Komunizam i nacizam: 25 ogleda o totalitarizmu u XX. stoljeću. Nadamo se da će naš izdavački projekt ispraviti tu nepravdu i hrvatskim čitateljima pružiti detaljniji uvid u razmišljanja toga znamenitoga Francuza.

Podijelite objavu.